Cruciale rol van scheidsrechter in eerlijk spel honkbal

In elke tak van sport is het belangrijk elementen in te bouwen om eerlijk spel te waarborgen. Vooral teamsporten als Honkbal kennen een flink aantal spelregels waardoor een foutje in de hitte van de strijd zo gemaakt is.

Niet alleen bij sport maar ook bij amusement is het belangrijk eerlijk spel te bewaken. Een goed voorbeeld hiervan is hoe bij Kansino altijd eerlijk spel wordt gewaarborgd. Op de site legale exploitant Kansino kan je precies lezen hoe dat in zijn werk gaat. Kansino werkt bijvoorbeeld met een zogenaamd Random Number Generator (RNG) waarbij de uitslag volledig willekeurig tot stand komt en dus iedere speler een eerlijke kans krijgt om te winnen.

De cruciale rol van de Scheidsrechter

De scheidsrechter zorgt voor orde en rust in het veld. In deze rol mag de betreffende persoon dus iedereen van het veld sturen die de orde in het veld verstoord door bijvoorbeeld te protesteren tegen genomen beslissingen.

Ook draagt de scheidsrechter volledige verantwoordelijkheid voor het naleven van de spelregels. Dit maakt de rol van scheidsrechter niet alleen cruciaal maar het is ook een grote verantwoordelijkheid die de arbiter draagt. Hij moet bijvoorbeeld goed bestand zijn tegen stress en daadkrachtig zijn in besluitvorming. Honkbal kent twee soorten in de rol van arbiter.

De plaatscheidsrechter

Deze arbiter neemt plaats direct achter de achtervanger. Hier is hij verantwoordelijk voor:

  • alle beslissingen nemen betreffende de slagman of vrouw;
  • bepalen slag of wijd bij een worp;
  • beslissen of een wedstrijd moet worden gestaakt;
  • volledige verantwoordelijkheid goed verloop van het spel.

De veldscheidsrechter

Deze arbiter mag zich overal in het veld bevinden en heeft de verantwoordelijkheid over alle beslissingen, tenzij dit het werkgebied van de plaatscheidsrechter betreft.

Wil je meer weten over eerlijk spel en spelregelementen, in het artikel overzicht van HCAW kun je meer blogposts terugvinden over deze onderwerpen.