De grote verschillen tussen Honkbal, Softbal en Base5

Veel mensen denken bij Honkbal aan Softbal en visa versa maar dit is absoluut niet hetzelfde. Er zijn wel veel overeenkomsten in beide sporten maar toch zijn er wat verschillen.

Pitch worp

Dit is het meest opvallende verschil tussen Honkbal en Softbal want bij Honkbal werpt de pitcher bovenhands terwijl een softbal pitcher dit onderhands zal doen.

Een ander groot verschil is het loslaten van de honk dat bij softbal pas is toegestaan wanneer de pitcher zijn worp doet terwijl je bij honkbal altijd de honk mag loslaten.

Speelveld

Een ander groot verschil tussen Honkbal en Softbal is de zwaarte van de bal, maar ook het formaat speelveld. De afstand tussen de honken in beide sportvormen verschilt per leeftijdsklasse.

Baseball5

Dan is er ook nog een straatvariant afgeleid van Honkbal en Softbal. Deze dynamische tak van sport kent simpelere regels waardoor het zich makkelijk leent voor alle leeftijdscategorie├źn en omstandigheden.

Baseball5 kan overal gespeeld worden

Door de eenvoud in het spel en de regels kan Basebal5 overal gespeeld worden zoals op straat, in een park of grasveld. Door deze laagdrempelige setting kan je tussen door ook met gemak de spanning op een andere manier op zoeken door bijvoorbeeld op je telefoon een gokje te wagen met Kansino kanspelen. Vooral de korte spelrondes op de vele spannende gokkasten Kansino Nederland lenen zich hier perfect voor. Zo kan je de spanning even weerleggen om vervolgens vol energie je weer in het spel te werpen. De afwisseling met de Kansino spelen kan ook voor onderlinge bonding zorgen door de onverwachte wending die een spel in zo’n kansspelronde kan nemen. Het dynamische karakter van Baseball5 past hier goed bij.

Alleen zachte bal nodig

In tegenstelling tot Honkbal en Softbal heb je bij Baseball5 geen slagknuppel nodig en alleen een zachte bal. Je slaat dus de bal als slagman of vrouw gewoon met je handpalm of vuist.

Baseball5 heeft simpele spelregels

Niet alleen het veld is kleiner en moet aan andere regels voldoen. De spelregels zijn ook vereenvoudigd. Zo heeft een Baseball5 game 5 inningen tegenover de 9 inningen van Honkbal en Softbal.

Persoonlijke voorkeur

Welke van deze drie sportvormen het leukste of het spannendste is blijft een persoonlijk voorkeur afhankelijk van welke elementen voor jou het spel aantrekkelijk maakt.